Lapsuus ja nuoruus

Lapsuus ja nuoruus

Tuomet eivät taineet vielä kukkia vuonna 1964, kun äitini ja isäni kaarsivat Duett-Volvolla tyttövauva mukanaan isovanhempieni pihaan Toppilan rintamamiestaloalueella. Olin Kaarlo-ukin ja Nanni-mummin ensimmäinen lapsenlapsi, ja meidän nuorelle perheellemme oli järjestetty asunto heidän yläkertaan. Muutimme Toppilassa omaan taloon 2,5 vuotta myöhemmin, kun veljeni Timo syntyi.

Aika oli punaisten manifestien aikaa, varsinkin tehdas- ja satamatyöläisten kansoittamassa Toppilassa. Perheeni unelmat olivat toteutumaisillaan, vaikka sodan varjo lankesi vielä pitkänä kaiken ylle. Jälleenrakennuskausi oli tuottanut runsaasti hedelmää, kotimme oli viimeisen päälle nikkaroitu ja Nanni-mummi oli saanut ruusupenkkinsä ja syreeniaitansa kukoistamaan.  Isällä ja ukilla oli säiliöautoja, joilla kuskattiin polttoöljyä koko laajan Oulun läänin alueelle. 

Äitini, nimeltään Sisko, oli maalaistalon tytär, kahdeksas kymmenlapsisesta perheestä. Yhteiselämä Nanni-mummin kanssa ei ollut helppoa! Monen mielestä Nanni oli liian fiini, jopa herraskainen. Hänet oli kasvatettu ajattelemaan kuin bättre folk! Mummi ja hänen siskonsa Martta olivat teosofeja ja androposofeja, kuten herrasväki oli ollut jo sata vuotta! Tunsin nahoissani kipeän ristiriidan, kun äiti ponnisteli ollakseen mummin ja tämän siskon Martan kaltainen! 

Sain luvan elää mielikuvitusmaailmassa; en tainnut koskaan jaksaa edes ajatella sitä, että naisten tehtävänä oli valmistaa aamusta iltaan PALJON kaikenlaista korkealaatuista ruokaa. Äitini piti kuitenkin huolta, että minusta tulisi kekseliäs ja taitava tyttö, jolla ei menisi koskaan sormi suuhun.

Mummi opetti äidilleni, että leikki oli lasten työtä!

Olin ukin suojatti. Kaarlo-ukki menetti perheensä pikku poikana ja joutui huutolaiseksi Oulujärven Säräisniemen Veneheittoon seudun varakkaimpaan taloon. Ukki tutustui kunnolla toiseen siskoonsa Tildaan vasta 14-vuotiaana, kun hänet siirrettiin Utajärvelle uuteen perheeseen. Tilda asui lähellä äidin ja tämän uuden miehen kanssa. Pienelle Aune-siskolle oli tapahtunut hirveitä asioita, jotka selvisivät ukille vasta paljon myöhemmin! Niiden tapahtumien seurauksena Aune oli mielisairaalassa Etelä-Ruotsissa.

Uskon, että ukki halusi antaa minulle kaiken sen turvan ja vapauden mitä ilman Aune oli jäänyt. Ja koska ukin sana painoi paljon, naisilla ei ollut mitään mahdollisuutta aivopestä minua kotiäidiksi. Ukki julisti, että Teijasta tulee taiteilija. Perheen naiset tuijottivat taaksepäin, sinne missä kukaan ei heille sitä vapautta suonut. 

Naapurin tytöt Raija ja Sari. Timo keskellä, minä suu auki ja sormet harallaan.

Kommentoi kirjoitusta alla olevalla lomakkeella. Kommentit julkaistaan tarkastuksen jälkeen.

Vastaa